facebook-32x32  linkedin-32x32   

Muifelbrouwerij NieuwsArchief

Muifel Lentebock

Datum 9 april 2013.muifel lentebokbierv8 jpg 8x8

 

Het heeft lang geduurd maar het lijkt nu eindelijk lente te worden. Tijd om een nieuw bier te presenteren van de Muifelbrouwerij: Muifel Lentebock. Het is een bovengistend, goudblond bier geworden met de nadruk op zachte moutsmaken. Het prettige zoetje hieruit wordt begeleid door subtiele hopsmaken. Met slechts 6,5% alcohol is het een erg prettig drinkbaar bier geworden.

 

Het unieke van de Muifel Lentebock is dat het bier is gebrouwen met echte Nederlandse hop uit Berghem. Al jaren verbouwt de Muifelbrouwerij hop in de eigen achtertuin. Vorig jaar zijn hiervoor 5 meter hoge palen gezet zodat de hop lekker hoog kan groeien. Momenteel staan er de soorten Cascade, Magnum en een Saaz achtige (vanuit een stekje uit hopvelden rondom Plzeň, Tsjechië). De hopsoorten Magnum en Saaz zijn gebruikt in de Muifel Lentebock.

De lentebock is erg goed ontvangen op het Lentebock festival bij Cafe Ledig Erf in Utrecht (5, 6 en 7 april).

 

 

Week van het Nederlandse bier 2013

wnb logo oranje

Voor de tweede keer wordt er flink lawaai gemaakt om het Nederlandse bier te promoten. De week van het Nederlandse bier is dit jaar van 23 mei tot en met 2 juni. Een lange week dus. Wij hebben er erg veel zin in. Voor een brouwerij zonder brouwketels is deze week niet heel makkelijk in te vullen, maar kijk eens waar wij ons zullen presenteren in het hele land:

 

23, 24 en 25 mei Nederlands bierproeffestival Spui, Den Haag
Vorige jaar in de grote kerk in Den Haag, nu buiten, midden in het centrum van Den Haag. Muifelbrouwerij neemt al zijn zeven kranen mee, dus kom genieten en proeven. Meer info

 

25 mei bierfestival Zwolle
Buiten op het Gasthuisplein in Zwolle vindt men 25 bieren van kleine Nederlandse brouwers. Alle bieren zijn van het fust te proeven. Verder zijn in de cafés De Abdij Bier & Whisky en Cafe de Gezelligheid ook enige Nederlandse bieren van het fust te verkrijgen. Facebook

 

26 mei Bierbeleving Oss
Gemoedelijk kleinschalig Brabant bierfestival op het zeer sfeervolle Boterpleintje in Oss (vlakbij het station). Natuurlijk kom je hier een D’n Ossekop bier van de Muifelbrouwerij proeven. Meer info

 

30 mei Graaf van Heumen. Tafelen met bieren uit de streek.
In samenwerking met de Muifelbrouwerij en brouwerij Oersoep serveert de Graaf van Heumen een 4 gangen menu met daarbij passende bieren. Wel even reserveren! Meer info

 

1 juni Zandhappen Santpoort
In samenwerking met slijterij De Zantpoort zullen we op deze proeverij de heerlijkste speciaalbieren presenteren.

 

2 juni Maashorst Streekfair
Al vele jaren zijn we aanwezig op de Maashorst streekfair. De Maashorst is een immens natuurgebied tussen Oss en Uden. Onbekend maar ontzettend mooi. Onze bieren zullen op het horeca plein geschonken worden. Zelf staan we midden op de fair en zal er de hele dag live Muifelbier worden gebrouwen door Berghemenaar Bert Pollaert. Meer info

 

 

 

Beerskey

copy of muifel047 beerskey_etiket_1

Er zijn al zoveel proefbrouwsels gemaakt met hele zware bieren, hele bittere bieren en anderzijds extreme bieren maar de Muifelbrouwerij heeft het tot op heden nooit gedurfd om een extreem bier te vercommercialiseren. Het roer gaat om in 2013. Te beginnen met de introductie van het heftige bier Beerskey. Veel alcohol (11%) en een royale gift van sterk geturfde whisky mout (25 ppm rook/fenolen) hebben in samenwerking met de Proefbrouwerij in Lochristi een schitterend nieuw Nederlands whisky bier opgeleverd. Probeer de Beerskey en laat je verrassen door de goede doordrinkbaarheid, de prettige bitterheid en de verrassing van licht gerookte turf. Wij zijn benieuwd of we de whisky liefhebber aan het bier kunnen krijgen.....

 

Opslag Muifelbrouwerij verplaatst

muifelbrouwerij opslagDe Muifelbrouwerij is zomer 2012 verhuisd naar een nieuwe opslag. Het was een heel gesjouw, helaas moest de verhuizing in augustus in de hete maanden gebeuren. Was de vorige opslag 30 m2 zonder toegang voor pallets, nu hebben we 60 m2 en kunnen er pallets door de brede deur. In september verwachten we een partij van 18 pallets van Lochristi, dan staat het weer helemaal nokkie vol.

 

Nieuw: 1851 Bik & Arnold dubbel

bikenarnoldNa het grote succes van de Breesaap tripel hebben Richard en Esther Blesgraaf van slijterij Zeewijck in IJmuiden de Muifelbrouwerij de opdracht gegeven een uniek en smaakvol donker bier te ontwikkelen. De naam van het bier, 1851 Bik & Arnold dubbel is wederom geïnspireerd door de historie van IJmuiden: de zwagers Bik en Arnold waren in de 19e eeuw de eigenaars van het natuurgebied Breesaap. Een gedeelte van het land stelden ze ter beschikking voor het graven van het Noordzeekanaal. Dit was in 1851 een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van IJmuiden.

 

Het achtste speciaalbier met unieke receptuur van de Muifelbrouwerij werd gelanceerd op 30 januari jl in Grand Café Kruiten, in aanwezigheid van de Velsener wethouders Mevr. A. Baervelt en Dhr.Verkaik, plaatstelijke horecaondernemers, vakpers en vertegenwoordigers van Horeca Nederland. Ik ben weer eens erg laat met dit nieuwsbericht. Lancering vond plaats middels het aanslaan van het eerste vat. Het bier viel erg in smaak. Het zal door diverse Velsener horecagelegenheden worden geschonken, beperkt van de tap en daarna uit de fles. Ik werd er door velen op gewezen dat een brouwerij in Velsen een sterke verrijking zou zijn…. Ik zeg nooit nooit.

Nieuw: Kruijens Kracht

kruijens kracht poster 400Net voor de start van de week van het Nederlandse bier lanceert Wervin Wijnhandel uit Nieuwstadt in samenwerking met de Muifelbrouwerij op 30 april een nieuw speciaalbier: Kruijens Kracht. Het is een karaktervol, donker bier met 8,5% alcohol. Het bier is volgens unieke receptuur (oa met 5 soorten gerstemout) gebrouwen bij de 3 Horne in Kaatsheuvel. Kruijens Kracht is het negende speciaalbier van de Muifelbrouwerij.
 

Kruijen foto

Het bier is vernoemd naar de historische bierbrouwerij Kruijen, die van 1785 tot 1941 bier voor de regio produceerde. De familie Kruijen woont nog steeds in het landgoed waar vroeger de brouwerij gevestigd was. Er is weinig bewaard gebleven, er rest niet meer dan een kasboek uit 1898. Een gedeelte van het landgoed wordt nog moutkamer genoemd.
 
Op 30 april zal het eerste glas Kruijens Kracht worden aangeboden aan Henk Steijvers (zanger van de Janse Bagger band). Op het landgoed Kruijen is een bierfeest georganiseerd waar zowel Kruijens Kracht als Lumens blond geschonken zal worden.

 

broeder everardus e

1865 breesaap tripel e

graaf dicbier e

berghs bier e

kruijens kracht

D'n Ossebock

plattethijs e

zuster agatha e

ossekop e

muifel053 muifel usa_ipa_logo rood op zwart