NIX18

"Teveel" van iets is nooit goed. Dat geldt uiteraard ook voor alcoholconsumptie. Verantwoord omgaan met alcohol past bij een gezonde levensstijl. Geniet en drink met mate, zo vinden wij bij Muifelbrouwerij.nl. Maar laat er geen misverstand over bestaan: alcoholmisbruik keuren wij stellig af. Voor wie van alcoholhoudende drank wil genieten, zijn er heldere richtlijnen om een verantwoorde maat aan te geven. Het drinkadvies van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) is voor vrouwen een tot twee standaard glazen bier à 25 cl per dag. Voor mannen geldt twee tot drie standaard glazen. In bepaalde situaties wordt aanbevolen om geen alcohol te drinken. Denk hierbij aan alcohol in combinatie met verkeer; werk; sport; medicijnen; en bij zwangerschap of borstvoeding.

Het genieten van alcoholhoudende drank is vooral een eigen verantwoordelijkheid van jou, de consument. En een verantwoordelijkheid van ouders voor hun kind(eren). En daarbij is ook goede voorlichting door brouwers, horeca, retail en overheid belangrijk. Wij zijn ervan overtuigd dat wij aan alcohol gerelateerde kwesties samen beter kunnen aanpakken. Bij Muifelbrouwerij.nl zien wij ons als onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Daarom propageren wij al sinds onze start matige consumptie, misbruik hoort daar niet bij. Wij verkopen alcoholische producten, zodat volwassen consumenten ervan kunnen genieten. Alcoholmisbruik is iets dat niemand wil. Wij ook niet.

Muifelbrouwerij.nl richt zich uitsluitend op mensen van 18 jaar en ouder. En verkoopt of levert geen alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar. Wij toetsen bijvoorbeeld wel 4 keer de leeftijd voordat een van onze pakketten wordt overhandigd aan een meerderjarige klant. Gelukkig gaat 85% van de jongeren boven de 18 verantwoord om met alcohol.

Tegelijkertijd vinden wij het belangrijk jongeren en hun ouders te wijzen op de gevaren van bovenmatig drankgebruik. Het is bekend dat jongeren alcohol slechter verdragen dan volwassenen. Ouders die hun kinderen onder de 18 jaar toestaan alcohol te drinken, wijzen wij op het feit dat dit de hersenontwikkeling kan verstoren.

Wij sluiten ons aan bij de opvattingen van STIVA, een brancheorganisatie die zich sterk maakt voor verantwoorde alcoholconsumptie.

Wil je meer informatie? Bekijk dan ook de volgende websites:

www.nix18.nl
www.alcoholinfo.nl
www.watdrinkjij.nl
www.stiva.nl

Nederlandse campagnes om alcoholmisbruik tegen te gaan

In Nederland veranderen de regels voor het nuttigen van alcohol regelmatig. Zo is de minimum leeftijd voor het innemen van dranken met een laag alcoholpercentage een aantal jaren geleden nog verhoogd van 16 naar 18. Het is namelijk gebleken dat vooral onder jongeren alcohol een slechte invloed heeft. Daar komt nog bij dat leden van deze groep vaak op één of twee dagen in de week erg veel dronk. En dat is extra schadelijk voor je lichaam. Vroeg in aanraking komen met alcohol heeft meer negatieve gevolgen. Er is bijvoorbeeld een verband gevonden tussen het beginnen met drinken van alcohol op jonge leeftijd en alcoholverslaving op latere leeftijd. Door de leeftijd te verhogen hoopt de overheid om de problemen met alcohol te reduceren.

De NIX18 campagne

Om jongeren te bereiken is er begonnen met de zogenaamde NIX18 campagne. Wat nogal een vreemde naam is. Een vrij kinderachtige manier van de overheid in een poging jongeren te bereiken. Ze dachten waarschijnlijk dat het erg hip was om niks met een x te spellen. Daar komt nog bij dat de letters in NIX nergens voor staan. Het is dus ook geen afkorting. NIX18 betekent niets meer dan dat de minimum leeftijd voor het drinken van alcohol 18 is. En dat hadden ze natuurlijk ook op een normale manier aan kunnen geven.

Dit doet de STIVA

STIVA staat voor Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. Dat is nogal een vreemde en onduidelijke afkorting voor een stichting met een naam van drie woorden. Hun doel is om mensen in Nederland verantwoord om te laten gaan met alcohol. Zij proberen dat vooral te doen door mensen bewust te laten worden van de gevolgen van alcohol. Het wordt bestuurd door importeurs en producten van bier, wijn en sterker dranken. Ze hebben dus ook niet als doel om het gebruik van alcohol tot nul te reduceren. In plaats daarvan proberen ze mensen verantwoordelijk te laten drinken. Tegelijkertijd proberen ze er voor te zorgen dat alcohol geen slechte naam krijgt. Alcoholhoudende dranken op zich zijn het probleem niet, maar overmatig gebruik wel.