Ons verhaal

Het begon allemaal in 2002 in Megen. Martin was al een paar jaar aan het hobbybrouwen en kwam erachter dat zijn bieren goed in de smaak vielen. De hobbybieren werden pertinent nooit verkocht maar wat gebeurde er in 2006: een eerste echte bestelling. PANIEK! Een reclamebureau uit Den Bosch klopte bij Martin aan en wilde graag een geweldig kerstgeschenk hebben voor haar klanten. Dit reclamebureau had de Zuster Agatha geproefd en zij wilde 500 liter ervan hebben. Maar als hobbybrouwer even 500 liter brouwen.. pfoe! Dat is teveel van het goede!
Aldus richtte Martin in 2006 de Muifelbrouwerij op en er was een heuse (huur)brouwerij waarvan de bestellingen gingen lopen! Maar waar halen we dan 500 liter Zuster Agatha vandaan?!

Martin ging opzoek naar een bedrijf waar dit kon en kwam al heel snel uit in Oss bij de Maaslandbrouwerij. Uiteindelijk is het eerste brouwsel Zuster Agatha gebrouwen en afgevuld op grote (150cl) flessen en de brouwerij was een feit! En nu.. Vele jaren later, hebben wij een geweldige brouwerij op de Vikingenweg in Oss. Daar worden de Muifels ontwikkeld, beoordeeld, geproefd en natuurlijk gebrouwen in eigen brouwketels!


Wat is een Muifel?

Wat is nou een Muifel? Het is geen ding en geen voorwerp maar wat dan wel?

Het ontstaan van de Muifelbrouwerij ligt in een ander vat. De eerste brouwsels van Martin zijn gebrouwen in het mooie stadje Megen, net ten noorden van Oss aan de Maas. En als hobbybrouwer is Martin begonnen aan dit avontuur door het brouwen van een Duvel-kloon. Maar deze kloon moest natuurlijk een naam hebben. 

Na het drinken van een aantal klonen stond er iemand op en stelde de vraag:

“Witte gij wat unne Megense Duvel is?”
Nou.. hm..  Er kwam nog niet echt een antwoord.

En de bekende man riep: “Nou… Da is unne MUIFEL!”
En daar is de naam van de Muifelbrouwerij geboren.


De Muifelmissie

"Proefbare topkwaliteit gebrouwen voor en door liefhebbers"

Onze missie zetten wij kracht bij door te werken met een gepassioneerd team bestaande uit liefhebbers. Ieder van ons is doorgegroeid van hobbyist tot professional.

Onze oprichter, Martin Ostendorf, heeft een scheikundige achtergrond. Dit en zijn jarenlange ervaring als brouwer zorgen ervoor dat onze bieren in een goed beheerst ambachtelijk proces worden geproduceerd. En dat proef je terug in iedere bier. Binnen de organisatie is van productie tot zelfs na de consumptie aandacht voor een deugdzaam en duurzaam karakter. Zo wordt gewerkt met een aardgas-vrij productieproces, wordt een leerzame kans voor de jeugd gecreëerd met het verschaffen van stageplaatsen en werken wij met statiegeldflessen die het milieu minder belasten dan de veelgebruikte one-way flessen. 


Een team, een taak

De Muifelbrouwerij is opgebouwd door Martin Ostendorf; hij heeft vele jaren naast zijn baan gewerkt aan het Muifelmerk en de bieren. Martin heeft ook alle ondersteuning gekregen van zijn bescheiden vrouw Inge, die hem steunt in alles wat er in en rondom de brouwerij gebeurd. Daarnaast is er een geweldige groep van vrijwilligers die hun steun op hun eigen manier geven aan de brouwerij!

  • Martin Ostendorf - Eigenaar/Manus van Alles
  • Inge Wijker - Administratiechef
  • Nina Adolfse - Brouwheldin
  • Rob van der Biezen - Hoofd technische Dienst
  • Patrick van der Linden - Representant
  • Team van Geweldige Vrijwilligers

Muifel Tijdlijn

2002:

Het begon allemaal in 2002 in het kleine Maasstadje Megen, gelegen ten noorden van Oss. In Megen is de Muifel geboren. Martin maakte zijn eerste hobbybrouwsels in kleine ketels van ongeveer 20 liter. De ‘jongens’ droom om ooit, op een dag, een eigen brouwerij te hebben waar grootschalig bier gebrouwen kan worden, zat er bij Martin al direct in! En na een paar jaar gebrouwen te hebben werden de eerste stappen al gezet.

De geboorte van de Muifel in 2006

Aan het einde van 2006 was het dan ook echt zover, Martin werd gebeld door een reclamebureau uit Den Bosch en zij wilde graag een geweldig kerstgeschenk hebben voor haar klanten. Wat bleek, het reclamebureau had de Zuster Agatha geproefd en zij wilde 500 liter hebben in grote flessen (150cl). Maar als hobbybrouwer even 500 liter brouwen.. pfoe! Dat is teveel van het goede! Aldus richtte Martin in 2006 de Muifelbrouwerij op en er was een heuse (huur)brouwerij waarvan de bestellingen gingen lopen! Maar waar halen we dan 500 liter Zuster Agatha vandaan?! Martin ging opzoek naar een bedrijf waar dit kon en kwam al heel snel uit in Oss bij de Maaslandbrouwerij. Uiteindelijk is het eerste brouwsel Zuster Agatha gebrouwen en afgevuld op grote (150cl) flessen en de brouwerij was een feit! En nu.. Vele jaren later, hebben wij een geweldige brouwerij op de Vikingenweg in Oss. Maar deze reis was niet zo makkelijk! In de jaren daarna werden de Muifelbieren gebrouwen bij collega’s in Hillegom, Amsterdam, Sittard, Kaatsheuvel, Schijndel en bij Lochristi.

2006 - 2016

De Muifelbrouwerij was in deze periode aan het groeien en nieuwe recepten aan het maken. Op dit moment was er een opslagplaats in een verbouwde varkensstal vlakbij Megen. Vanuit hier werden alle bieren door heel Nederland heen weggezet. Vervolgens bleef de brouwerij maar groeien! In de zomer van 2016 was het zover, we moesten verhuizen naar een groter pand! In dit nieuwe pand was genoeg ruimte voor de groei van de brouwerij en ook de jongensdroom van Martin kwam in zicht.

2016 - 2019

Inmiddels zijn wij verhuisd naar de Vikingenweg in Oss en ER IS RUIMTE! Dus wat nou als.. en zou het passen?! Weet je het zeker? Een eigen brouwerij? JA! DIE BROUWERIJ MOET ER KOMEN! Na een zeer succesvolle crowdfunding campagne in februari 2018 (binnen 48 uur was het doelbedrag met 10% overschreden) konden wij onze eigen brouwketels gaan bestellen! Onze brouwerij is gebouwd door Meto Machinery in Jinan, China. Deze installatie hebben wij in de zomer van 2018 geïnspecteerd en in oktober 2018 kwam deze installatie, als een IKEA bouwpakket, aan in Oss. Na een paar maanden klussen en installeren kon in januari 2019 het eerste brouwsel geproduceerd worden. Het openingsfeest in februari 2019 was een doorslaand succes met als speciale gast, de Commissaris van de Koning Wim van de Donk (Liefhebber van de Zuster Agatha).