Ons verhaal

Martin Ostendorf maakte in 2002 zijn eerste hobby brouwsels. Thuis, in het Brabantse vestingstadje Megen, brouwde hij in kleine ketels bieren die goed in de maak vielen bij vrienden en familie.

In 2006 werd Martin benaderd voor zijn eerste grote productie. Een reclamebureau uit Den Bosch had de smaak van zijn Zuster Agatha te pakken, en wilde dit bijzondere bier als kerstgeschenk voor hun relaties. Een flinke opdracht; 500 liter bier brouwen, en in grote flessen leveren. Voor een hobbybrouwer een behoorlijke uitdaging. Martin ging op zoek naar een collega brouwer die ruimte had voor deze eerste opdracht. De Maaslandbrouwerij in Oss bood uitkomst, en daar is de eerste productie Zuster Agatha gebrouwen en gebotteld. Zo zette hij de eerste stappen op weg naar zijn jongensdroom; een eigen brouwerij met grootschalige bierproductie. De Muifelbrouwerij was een feit.

Inmiddels is de Muifel uitgegroeid tot een volwaardige brouwerij op de Vikingenweg in Oss. Daar worden onze bieren ontwikkeld, beoordeeld, geproefd en natuurlijk gebrouwen in onze eigen brouwketels.


Wat is een Muifel?

Een Muifel? Wat is een Muifel? Is het een ding, een voorwerp? Nee, dat is het niet. De naam van onze brouwerij is ontstaan tijdens een het proeven van een van de eerste hobby brouwsels. Dat deed Martin thuis, in het Brabantse Megen, een dorpje ten noorden van Oss. Ambitieus als hij is begon hij daar met het ontwikkelen van een eigen Duvel. Deze kloon moest natuurlijk een naam hebben, en tijdens een van de proefavonden stond er iemand op en stelde de vraag: “Witte gij wat unne Megense Duvel is?” Toen er geen antwoord volgde riep hij: “Nou… Da is unne MUIFEL!”

Zo is de naam van de Muifelbrouwerij ontstaan.


De Muifelmissie

"Proefbare topkwaliteit, gebrouwen voor en door liefhebbers"

Onze missie zetten wij kracht bij door te werken met een gepassioneerd team bestaande uit liefhebbers. Ieder van ons is doorgegroeid van hobbyist tot professional.

Oprichter Martin Ostendorf heeft een scheikundige achtergrond. Dit in combinatie met zijn jarenlange ervaring als brouwer, zorgt ervoor dat onze bieren in een goed beheerst ambachtelijk proces worden geproduceerd. En dat proef je terug in ieder bier.

Bovendien is er binnen de organisatie van productie tot zelfs na de consumptie aandacht voor een deugdzaam en duurzaam karakter. Zo werken wij met een aardgas-vrij productieproces, en gebruiken we statiegeldflessen, die het milieu minder belasten dan de veelgebruikte one-way flessen. Ook creëren we met het verschaffen van stageplaatsen een leerzame kans voor jongeren.


Eén team, één taak

Muifelvader Martin Ostendorf heeft als hobbyist vele jaren naast zijn baan gewerkt aan het Muifelmerk en de diverse bieren. Daarvoor kreeg hij alle ruimte van van zijn bescheiden vrouw Inge, die hem steunt in alles wat er in en rondom de brouwerij gebeurd. Inmiddels werk Martin fulltime aan zijn Muifels en is er een geweldig team van vaste medewerkers. Daarnaast is er een groep van vrijwilligers die op hun eigen manier hun steentje bijdragen aan de brouwerij.

  • Martin Ostendorf - Eigenaar/Manus van Alles
  • Inge Wijker - Administratie-chef
  • Nina Adolfse - Brouw-heldin
  • Rob van der Biezen - Hoofd technische Dienst
  • Bart van der Woude - Assistent-brouwer
  • Teun van Breda - Allround medewerker (Sales, Magazijn, Brouwerij)
  • Bjorn - Magazijn-held
  • Team van Geweldige Vrijwilligers

Muifel Tijdlijn

2002: Het eerste begin

Martin Ostendorf maakte in 2002 zijn eerste hobby brouwsels.  Thuis,  in het Brabantse vestingstadje Megen, werd de eerste Muifel geboren. In kleine ketels van ongeveer 20 liter zette hij de eerste stappen op weg naar zijn jongensdroom; een eigen brouwerij met grootschalige bierproductie.

2006: De geboorte van de Muifel

In 2006 werd Martin benaderd voor zijn eerste grote productie. Een reclamebureau uit Den Bosch had de smaak van zijn Zuster Agatha te pakken. Zij wilde maar liefst 500 liter van dit bijzondere bier als kerstgeschenk voor hun relaties. Een flinke opdracht; 500 liter bier brouwen, en in grote flessen leveren. Voor een hobbybrouwer een behoorlijke uitdaging. Martin ging op zoek naar een collega brouwer die ruimte had voor deze eerste opdracht. De Maaslandbrouwerij in Oss bood uitkomst, en daar is de eerste productie Zuster Agatha gebrouwen en gebotteld. De Muifelbrouwerij was geboren. Het balletje bleef rollen, er volgde meer en meer orders. Martin brouwde zijn Muifelbieren, nog altijd hobbymatig,  bij collega’s in het hele land. Bijvoorbeeld in Hillegom, Amsterdam, Sittard, Kaatsheuvel, Schijndel en bij Lochristi.

2006 - 2016: De groei zet door

De Muifelbrouwerij groeide op deze manier gestaag door. Niet alleen met Zuster Agatha, uiteraard werd ook hard gewerkt aan nieuwe recepten. En met succes. Vanuit een verbouwde varkensstal werden de bieren door heel Nederland verspreid. Bierdrinkend Nederland maakte kennis met de Muifelbieren en de brouwerij groeide en groeide. Er was inmiddels behoefte aan een eigen ruimte om bieren op te slaan én om te kunnen brouwen. In 2016 betrokken we het pand aan de Vikingenweg in Oss. Ruimte genoeg voor opslag, en dat niet alleen… De droom van Martin kwam steeds dichterbij.

2016 - 2019: Eigen ketels

Het pand aan de Vikingenweg in Oss bood ook genoeg ruimte voor eigen ketels. Martin pakte door. Dankzij een succesvolle crowdfunding had Martin in no-time de middelen om eigen ketels te bestellen. De brouwerij is gebouwd door Meto Machinery in Jinan, China. Deze installatie is in de zomer van 2018 geïnspecteerd, en goed bevonden. In oktober van dat jaar kwam het complete bouwpakket aan in Oss. Na een paar maanden klussen en installeren kon in januari 2019 het eerste brouwsel geproduceerd worden.

De officiële opening volgde in februari van dat jaar en was een groot succes. Commissaris van de Koning Wim van der Donk, liefhebber van de Zuster Agatha, verrichtte als speciale gast en officiële openingshandeling.

De Muifelbrouwerij brouwt inmiddels zelf meerdere speciaalbieren en sleepte al aardig wat prijzen in de wacht.